Kokomea House

Located on Wellington’s south coast, this house is compressed in a zone between the coastal road and the steep vegetated escarpment behind. Environmental conditions are extreme, from calm clear days where the Kiakoura ranges are clearly visible through to raging Southerly storms. The clients brief called for a design that responded to the site’s environment and surrounding context; the rocky coastline, Taputeranga Island, and Maori heritage.

The challenge was to develop a design that set a new standard for affordable and attainable architecture that had individuality, quality, and a unique aesthetic. Simplicity, economy, modularity and repetition were key considerations from the outset. A glulam structural system set on a regular grid pattern created the basis for the design with equal sized infill panels of varying transparency forming the external skin. It was carefully crafted with attention to detail, minimising the scale of the structure by breaking it into smaller components through articulation of form and materials.

An interesting aspect of Wellington’s coastline is the eclectic nature of the architecture. The design approach intended to reference the early baches as well as reflecting the traditional Wharenui or meeting house. In both cases structure was often exposed or expressed with panels of varying materials forming the external skin. While still acknowledging the past character of the area this house seeks to establish a new language that maintains a connection with its surrounding context but also sets a framework for the future.


Project

Kokomea House


Categories

New Houses, Residential


Awards

Timber Design Awards Finalist for Residential Architectural Excellence


Photos by

Paul McCredie


Structural Engineer

Clendon Burns & Park Ltd


Contractor

Wilson Building