Paget + O’Byrne

This house is located on a small rectangular suburban site adjacent to a busy arterial route. The project involved numerous challenges including restrictive town planning constraints, contending with the noise and exposure to the adjacent state highway and creating a degree of privacy from surrounding neighbouring properties and public walkway.

The client’s brief called for the design of a home and consulting studio for a couple in their 60’s. The design had to create a strong sense of enclosure and privacy without compromising the site.

The basic plan divides the structure into two distinct primary forms over two levels. These two open ended boxes give an indication of their internal functions through the use of solid and void in the external fabric; large two storey glazed panels in the public areas and smaller, more discrete penetrations in the private areas. Linking the two primary forms is a two level glazed space incorporating the entry and main circulation. This space allows the user a sense of orientation upon entering the house via the two level void and stairwell.

Use of materials is simple but deliberate. The external materials were chosen to reflect the form of the building and the exposed nature of the site. Vertical Colorsteel to the primary forms emphasise the industrial look and enhance the sense of enclosure and privacy. The central link is predominately glazed which allows the living spaces and circulation area a visual connection to a small courtyard located on the north façade.


Project

Paget + O’Byrne


Categories

New Houses, Residential


Awards

NZIA Wellington Architecture Awards Winner for Residential Architecture