Paketai

This house is located on Wellington’s rugged south coast where the weather can vary from still clear days to gale force winds and airborne spray threatening anything that is not fixed down.

The client’s brief called for a design that demonstrated a considered relationship to the surrounding environment and its context, and a positive contribution to the area. The building had to reflect its function as well as act as an interface between the small seaside community of Owhiro Bay and the surrounding coastal environment and adjacent Te Kopahou Reserve.

A composition of solid and void and a reflection of past and present, the eclectic use of form and materials reflects the varied language and history of neighbouring South coast dwellings.

The design is inherently contemporary but includes subtle reference to the simple forms of the original baches where structure was often expressed and panels of various materials formed the walls. Rugged and robust materials have been selected to reflect this character and to withstand the exposed nature of the site.


Project

Paketai


Categories

New Houses, Residential


Engineer

CHP Wellington Ltd


Main Contractor

David Hale Building Ltd


Photography

Paul McCredie