Tawa Railway Station

The new Tawa Railway Station is part of Greater Wellington Regional Council and KiwiRails ongoing upgrade of Wellington’s suburban commuter railway network. The intent was to maintain the memory of the old building, but reinterpret it in a modern contemporary way. The roof form and scale of the building closely resemble the previous station but the structure and materiality are confidently new and contextual.

The simple welcoming gable roof is supported on eight ‘metaphorical Tawa trees’ that are ‘planted’ in the pattern of the original Tawa forests that once populated this area. Each is constructed from eight sections of recycled railway iron (track) that reflect the branches of a tree. Semi-transparent wind screens, include historical images of early Tawa, commissioned from local artist Dan Mills.

The principles of crime prevention through environmental design (CPTED) have been included. The station is transparent, has clear site lines, no hidden areas and highly efficient LED and fluorescent lights that provide very effective and low energy illumination.

The station is sustainable; it has a 100 year design life. It incorporates recycled railway irons (tracks) for its structure. The central pod that contains train signalling equipment, is clad ironbark timber that has been sourced from the original poles that supported the overhead train lines.

Tawa Railway Station is an important new public building that was designed in collaboration with the local community. It is a beautiful, safe, enduring and sustainable building that will serve the suburb of Tawa well for many years to come.


Project

Tawa Railway Station


Categories

Commercial